Szeretetnyelvekről gyerekeknek | Gary Chapman – Tökéletes pajtás

Szeretetnyelvekről gyerekeknek | Gary Chapman – Tökéletes pajtás

A képek a Harmat Kiadó instagram oldalán is megjelentek.

Gary Chapmant, az 5 szeretetnyelv atyját  talán senkinek sem kell bemutatni. Az amerikai  pszichológus, párterapeuta párok százereinek segített már könyvein keresztül, most pedig – Rick Osborne íróval összefogva – a lekisebbeknek is megtanítja, hogyan ismerhetik fel saját, illetve családtagjaik, pajtásaik szeretetnyelvét.

A történet egy ikerpár, Dorka és Dani születésnapjának reggelén kezdődik. Szüleik Geri Bácsi Állatparkjába szerveztek zsúrt nekik. Az állatparkban várja őket rengeteg barátjuk és persze Geri bácsi. Együtt fedezik fel a park különleges lakóit, és útközben olyan helyzetekbe sodródnak, ahol sok minden kiderül a személyiségükről. 

A nap végén mindenki kaphat egy hozzá illő állatot – a gyerekek együtt találják ki, vajon ki milyen állattal mehet haza. A pihe-puha bundájú nyúl például a testi érintés nyelvét beszélő Zsófihoz került; Petra pedig, – akinek az elismerő szavak volt a szeretetnyelve – egy csupa kedves dolgot mondogató papagáj gazdája lett – és így tovább. Hazaérve az ikrek jókedvűen beszámolnak szüleiknek arról, hogyan telt a nap és mit tanultak.  
A legjobban az tetszett a történetben, hogy nem demagóg. A gyerekek tényleg gondolkodva, tanulva, fejüket használva jöhetnek rá a dolgokra.

A könyv végén a szülők még két oldalnyi segítséget kapnak ahhoz, hogy kérdéseken keresztül beszélgethessenek a különböző szeretetnyelvekről. 

“Először érdemes többször is közösen végigolvasni a mesét, mielőtt megpróbálkoznak megválaszolni őket. Beszélgessünk róla, és próbáljuk kipuhatolni, melyik szereplőhöz és állatkához vonzódik leginkább gyermekünk. Figyeljük meg továbbá azt is, hogy melyik szereplőt utánozza!

“Ne áruljuk el neki, hogy véleményünk szerint melyik szeretetnyelvet beszéli, hanem irányítsuk őt úgy, hogy erre saját maga jöhessen rá! Csodálatos élményt jelent majd a gyerek számára, ha a saját nyelvén fejezzük ki a szeretetünket.”

Mindig nagyon értékeltem azokat a függelékeket, amik a szülő-gyerek kommunikációt erősítik. De a kicsiknek is rejt extrákat a könyv: a sok színes rajz között néhány oldal sarkában egy nagyító rajza látható, ami azt jelenti, hogy a képen valahol bogarak bújtak el, amiket meg lehet keresni. És állomásról állomásra kapnak még kérdéseket a gyerekek: például keressék meg a kép hüllőit, vagy számolják meg a gazdag illusztráció összes állatát és mutassák meg, milyen hangot adnak ki. 
Ezek mind-mind izgalmasabbá teszik az olvasást – és persze lehetetlenné az elalvást, ha esti mesének szánnátok. 🙂

Bátorítok minden szülőt, akinek kisiskolás korú gyermeke van, hogy merüljenek el együtt a szeretetnyelvek világában! Közös mesemondás esetén a kisebb testvér(eke)t is lekötheti ez a történet és a könyvben rejlő sok érdekes feladat. 

 
Close Menu