Nyerj dedikált könyvet! | Dr. Papp Miklós: A Papp válaszol – Kérdések és válaszok tabuk nélkül

Nyerj dedikált könyvet! | Dr. Papp Miklós: A Papp válaszol – Kérdések és válaszok tabuk nélkül

Dr. Papp Miklós görögkatolikus áldozópap, nős, három gyermek édesapja. 
Immáron egy éve válaszol a hozzá érkező kérdésekre a 777 oldalán. 

Már a bemutatón elmesélték, hogy az eredeti cél az volt, hogy Miklós atya egy nagyobb, vagy maximum két rövidebb bekezdésben válaszoljon a hozzá özönlő kérdésekre. „Nekem az nem fog menni” – fakadt ki őszintén a pap. 

Bár a 777 munkatársai szkeptikusan kezdtek bele, mert azt hitték, „az internetező fiatalok nem olvasnak el ilyen hosszú szövegeket”, az olvasóközönség kisvártatva rájuk cáfolt: a fiatalok nem csak kérdeznek, hanem olvasnak is! 

És ezekhez a válaszokhoz kell is a szufla, mert Dr. Papp Miklós nem aprózza el – egy rövid kérdésre általában 2-3 oldalon érkezik az alapos, mindent körüljáró felelet. Többször éreztem azt, hogy talán rövidebb szövegben könnyebben megtaláltam volna a lényeget, és magát a választ is, amit olykor-olykor elvesztettem. Ennek ellenére érdekes volt minden okfejtés. 
Ha ordító felekezeti különbségeinkben nem is, apróságokban és lélekben viszont sikerült közelebb kerülnöm a katolikus tanításhoz, ami évről évre meg-megújuló szándékom. 

A Papp válaszol azok számára lesz a legérdekesebb, akik hozzám hasonlóan kívülállóként, újoncként kezdik olvasni. De a rovat törzsolvasóinak is érdemes polcon tudni ezt a válogatást – aki kézbe veszi a megkapó külsejű kötetet, biztosan nem fog tudni ellenállni! 


Bár a kérdések témakörei elképesztő széles skálán mozognak, a könyv elgondolói nagyon szépen egyberendezték őket. A tartalomjegyzékből láthatjuk, hogy lesz szó odabent egyházi és társadalmi, teológiai és erkölcsi kérdésekről, és persze magánéletiekről is, mint például család, hivatás, házasság és szexualitás. 
Papp Miklós atya lelkiismeretesen válaszolja meg a hozzá záporozó kérdéseket. Munkafolyamatának elengedhetetlen eleme az imádság. Talán ennek is köszönhető, hogy a válaszokban nyoma sincs az előre törekvő egónak – nem egy megmondó ember válaszolgat. Nagyon fontos, hogy ne is kézikönyvként, „a válaszok könyveként kezeljük” ezt a kötetet. (Egészen biztos vagyok benne, hogy Miklós atya is egy másik könyvet ajánlana erre a szerepre!) 
Viszont tekinthetjük ugródeszkának! Legyen kezdő lökés egy haldokló házaspárnak a terápiához; problémás háttérből érkező fiatal felnőttnek családi diszfunkciói kisimításához; egyházi kritika megfogalmazása esetén a változtatni akaráshoz; felfoghatatlan teológiai kérdések boncolgatásánál további remek, kihagyhatatlan kötetek elolvasásához, tanuláshoz, fejlődéshez. 

Nagyon örültem azoknak a válaszoknak, amik egy-egy nehéz helyzetre pszichológus felkeresését ajánlották, terápiára buzdították a kérdés íróját. Végtelenül fontos, hogy egyházi körökben leszámoljunk azokkal az előítéletekkel, félreértésekkel, amik a pszichológia és a kereszténység kapcsolatát beárnyékolják. 

Bonbonkönyvnek hívom azokat az olvasmányokat, melyekből minden nap csak 2-3 rész javallott fogyasztásra, így nem fekszi meg a gyomrunkat, és visszanézve az egészre  tudjuk értékelni azt. 
Ha valaki hozzám hasonlóan szinte egy ültő helyében falja fel, és emiatt soknak érzi, az nem a kötet hibája! 

Kocsis Fülöp (aki egyébként a szerző püspöke is egyben) görögkatolikus érsek előszava ezekkel a szavakkal zárul: „Legyen a köteten Istenünk áldása!”
Ezt kívánom én is a 777 munkatársainak és a könyv, illetve rovat leendő olvasóinak!

 

A 7szoba.hu olvasói dedikált kötetet nyerhetnek a blog Facebook oldalán!
Sorsolás: december 8-án, vasárnap este 19 órakor! 

 

Close Menu