A Papp élőben válaszolt | 777 offline

A Papp élőben válaszolt | 777 offline

Szokásos helyszínén, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében tartotta meg 2019 utolsó offline estjét a 777 Közösség, ami Dr. Papp Miklós, A Papp válaszol című könyvének bemutatója is volt egyben.

„Az egyik legnagyobb tévedés, hogy mi fiatalok nem érdeklődünk a hit iránt” – írja a vadonatúj kötet fülszövegében Martí Zoltán, a 777blog.hu főszerkesztője; és igaza lehet, ugyanis hétköznap este 19 órakor pár ülőhely híján teltházzal tartották meg a könyvbemutatót, és a székeken bizony csupa fiatal foglalt helyet.

És fiatalos szellemben is telt az este, kezdve olyan technikai bravúrokkal, mint hogy egy  sli.do nevű applikáció már az esemény előtt fogadta az olvasók kérdéseit, és útközben is kiegészíthettük őket.

„Már gyűlnek is a kérdések – jógától az orális szexig!” – szólt az erős kezdés, én meg egyből elkényelmesedtem a székemben: talán mégsem tűnik majd hosszúnak ez a kétszer 50 perc, ami a katolikus testvérek közt vár rám – protestánsként, egy szál magamban.  (Egyébként az este ökumenikus jellegére később Papp atya is nagyon kedvesen kitért, hogy senki se érezze magát zavarban csak azért, mert más felekezetből érkezett a könyvbemutatóra.)

Sosem jártam még 777 rendezvényen ezelőtt; sőt, még a tavaly novemberben indult ’A Papp válaszol’ rovatot sem követtem, ahol a görögkatolikus pap minden héten 3 – általában az ifjúság által feltett –  kérdésre válaszol. 

Mindezek ellenére nem kellett kívülállónak éreznem magam. Legnagyobb örömömre az este egyetlen percig sem volt „fiataloskodó”, erőlködésmentesen humoros és színtiszta viszont igen – mindvégig. 

A kivetítőn olvasható sli.do kérdéseket kb. negyedóra erejéig Papp Miklós diáira cserélték, az atya ugyanis egy mini prezentációval készült bemelegítésképpen. Beszélt arról, miért kérdez az ember,

„Nem olyan Istenünk van, aki békén hagy – Isten noszogat, hogy kérdezzünk”

és még az olyan, elsőre félelmetesnek tűnő szavakat is pillanatok alatt közel hozta a közönséghez, mint a „szubszidiaritás”.

– Mennyire fekszik ez a stílus, mikor nincs idő mélyebben gondolkodni a kérdésen, hanem azonnal kell válaszolni? – kérdezte Martí Zoltán.

– Hát, hogy mondjam? A pap bízik abban, hogy nem csak ő okoskodik, hanem a Szentlélek megadja ebben az órában nektek, amit el kell mondani.

És akkor belekezdtünk. 
Az ígérethez híven valóban beszélgettünk a napjainkban nagy port kavart jóga-kérdésről, és igen, az orális szexről is. Nem jegyzem le az egész estét – akit érdekel, itt visszanézheti/hallgathatja a teljes beszélgetést. (Érdemes!)
Azt viszont nyugtázhatjuk: szinte biztos, hogy a Szentlélek is elfogadta a meghívást, mert lankadatlan figyelemmel ültem végig az első ötven percet.

Különbségeink ide vagy oda – Dr. Papp Miklós olyan pap, akire a saját kérdező kamaszaimat is rábíznám. Örülök, hogy a 777 helyet adott a válaszainak és annak is, hogy e kérdések és válaszok egy része mostantól könyv formájában is olvasható. 

Ebben nagy szerepe volt Lábánné Hollai Katának, akit még a szünet előtt színpadra szólítottak, és meglepetésként egy csokor virág kíséretében megkaphatta A Papp válaszol első dedikált példányát.  

De az este – számomra –  legmeghatóbb pillanata az volt, mikor átadásra került a második dedikált kötet:

„A második példányt kinek kell adnom? Ezek a szövegek annyira az életről szólnak –  család, házasság, sok-sok szexualitás, spiritualitás -, hogy egy görög papnak a feleségének kell adni. Ki másnak, ha a papné hivatás is ott van az én összes válaszomban, hivatásomban? A feleségem tartja bennem a lelket. A görög pap nem egyedül pap, hanem nagyon fontos neki a családja, gyerekei, felesége, úgyhogy én a másodikat neki szeretném adni.”

Köszönöm a 777-nek a 7szoba.hu rövidke történelmének első recenziós példányát! 
Az este után alig vártam, hogy fejest ugorhassak benne!

De nem csak egy könyvvel távoztam – nekem is van egy ajándékom számotokra: 
a harmadik dedikált könyv ugyanis egy szerencsés 7szoba.hu olvasóé lesz!

Részleteket és a könyvről írt bejegyzésemet keressétek december 2-án az Előszobában, és/vagy a blog Facebook oldalán!

Close Menu