Ünnepi közeledés | 3 könyv (nem csak) húsvétra

Ünnepi közeledés | 3 könyv (nem csak) húsvétra

Három húsvéti könyvajánló,
kicsit magamnak is, hiszen már egy ideje érlelem az olvasásukat. Az ünnep után is aktuálisak lesznek, szóval ha bármelyikük felkeltette az érdeklődésedet, ne habozz beszerezni őket. És mint mindig, most is arra buzdítalak, hogy közvetlenül a kiadóktól vásárolj!

Philip Yancey: Jézus másként

Egy barátnőm pár hónapja azt tanácsolta nekem, ha “fasírtban vagyok” Istennel, menjek közelebb Jézushoz.

Azt hiszem, a húsvétnál kevés jobb apropó akad erre, mikor Ő is a lehető legközelebb jött az emberhez. Philip Yancey könyveit akkor is szeretem olvasni, mikor szívben távolabb vagyok Istentől az ideálisnál. Mondhatnám úgy is, rá durcásan is hallgatok. Jézus másként című kötetét még nem olvastam, de a mottó, ami a borítóra került, eléggé szíven talált:

“Jézus testesíti meg számunkra azt az Istent, aki bármeddig kész elmenni, csak visszakaphasson minket.”

Pontosan erre az útra van most szükségem, örülök, hogy a kedvenc újságíróm lesz az útitársam. 

 

J. I. Packer: Megismerni Istent

J. I. Packer Megismerni Istent című könyve egyszer régen már megjelent a Harmat Kiadó gondozásában, akkor “Igaz Istenismeret” címmel. Ez a teológiai alapmű elvileg több évtizede sem veszít aktualitásából. 

A moly.hu-n egyetlen értékelést találtam róla, az is mindössze egy, ám elég meggyőzőre sikerült mondat: 

“Ha valaki egyetlen könyvet olvasna csak el Isten lényéről, akkor ez legyen az.”

Ennek járok utána nagy bizalommal.

 

Részlet Cseri Kálmán ajánlójából:

“Istenről sokféle hamis elképzelés él az emberekben, és még azok között is, akik sok mindent tudnak róla, kevesen vannak, akik igazán ismerik őt. (…)
A szerző úgy mutatja be Isten “tulajdonságait”, hogy közben bevezet az Ó-és Újszövetség legfontosabb gondolataiba is, hidat ver a Biblia világa és a mai életünk között, s mindezt olyan nyelven, amelyet a Szentírást kevéssé ismerő ember is könnyen megért.”

Tim Crane: A hit jelentése A vallás egy ateista szemszögéből

A harmadik kötet Európa Kiadónál történt nem oly régi megjelenése óta piszkálja a fantáziámat.

 Szerzője, az Oxfordban született, budapesti lakosú Tim Crane a CEU filozófiaprofesszora.

A fülszöveg azt ígéri nekünk,

“gyakorlatias tanácsot ad ateisták számára, miként tudnák megérteni azokat, akik vallásos hittel élik a mindennapjaikat.”

Minden törekvést szeretek, ami a két “tábort” közelíti, nem pedig távolítja egymástól. Remélem, hogy nem hívő – hozzám rendkívül közel álló – szeretteimmel jó kis beszédtémát nyújtanak majd számunkra az olvasottak. Milyen jó lenne, ha mire végére érek, már személyesen eszmecserélhetnénk!

 

Addig is végzem a rám eső részt, és olvasom ezeket a könyveket, amikre óriási ajándékként tekintek ebben az időszakban (is).

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu