“Nem vagy te véletlenül szuperérzékeny?” | Teszt + NYEREMÉNYJÁTÉK

“Nem vagy te véletlenül szuperérzékeny?” | Teszt + NYEREMÉNYJÁTÉK

“Nem vagy te véletlenül szuperérzékeny?” – kérdezte egy barátom, mikor már legalább 3 órája ismertük egymást.
 “Á, nem hiszem, nem vagyok az a sértődékeny fajta – szólt a rendkívül szakmai válaszom.

Aztán szerencsére gyorsan el lett magyarázva, hogy a fogalom nem azt jelenti, mint ami nekem elsőre beugrott róla – vagyis nem a sértődékeny nebáncsvirágok szinonimája. Úgy tűnik, nem elég különbséget tenni az extrovertált és introvertáltak között, a magukba húzódóknak létrehoztak egy exkluzív csoportot is: ők lennének a szuperérzékenyek.

“Az emberek jelentősen különböznek abban, hogy azonos helyzetben és azonos ingerek hatására milyen mértékben fokozódik idegrendszerük izgalmi állapota. (…) Egyesek befogadnak bizonyos szintű ingereket, amelyeket mások nem észlelnek – legyen szó finom és összetett hangokról, látnivalókról, vagy fizikai érzésekről, mint mondjuk a fájdalom.” 

Ez a fokozott környezetérzékelés aztán túltelítődéshez vezethet, amitől a szuperérzékenyek gyakran érezhetik kimerültnek magukat. 

Hogy te is a szuperérzékenyek táborát erősíted-e, könnyedén kiderítheted ezzel a villámteszttel: 

               http://www.szupererzekenyek.hu/informaciok/mennyire-vagy-erzekeny/

 
 

Azt gondolom, a címkék világában vigyázni kell arra, hogy az ismereteink tényleg fedik-e az adott jelenséget.
Talán nem mindegyik bunkó ismerősünk nárcisztikus, az eleven gyerekek sem mind hiperaktívak, a szomszéd informatikus fiú, aki nem néz a szemünkbe a liftbe lépéskor pedig talán mégsem aspergeres …  És nem minden intorvertált ember szuperérzékeny is egyben. 


Elaine N. Aron a Szuperérzékeny vagyok? című könyv szerzője kutató pszichológus, egyetemi tanár, pszichoterapeuta, író – és hiperérzékeny. Már-már babusgató stílusban többször biztosít minket afelől, hogy a könyv olvasása közben a legeslegjobb kezekben vagyunk, és nem eshet bántódásunk. Folyamatosan fenntartja azt az érzetet is, hogy a szuperérzékenyek nincsenek egyedül a nagyvilágban (ami egy enneagram négyesnek inkább hátborzongató mintsem megnyugtató gondolat). 

Az viszont vitathatatlan, hogy aki – velem ellentétben – magára ismer a leírások alapján, az rengeteg segítséget kaphat a könyvből. Pontos, felismerhető helyzet-és személyiségleírások, tesztek és kérdések tarkítják a könyvet. 
Azoknak is érdekes lehet, akik ugyan nem tartják magukat hiperérzékenynek, de felismertek valakit a környezetükben. Sőt, Aron a sajátos igényű gyermeket nevelő szülőkre is gondolt:  Szuperérzékeny  gyerekek című kötetében nekik nyújt segítséget. 


Ha a teszteredmény alapján érintett volnál, vagy bármi más okból érdekelne a téma, jó hírem van számodra!
A 7 szoba Facebook oldalán egy csomagban megnyerheted Elaine N. Aron Szuperérzékeny vagyok? és Szuperérzékenyen párban című könyveit! Kattints a részletekért!

 

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu