Hangzatos cím, mély tartalom | Stephen R. Covey: Valódi nagyság – 12 eszköz a sikerhez

Hangzatos cím, mély tartalom | Stephen R. Covey: Valódi nagyság – 12 eszköz a sikerhez

A Valódi nagyság nem egyszerű olvasmány, én legalábbis elég nagy svunggal kezdtem bele, hogy „hurrá, itt egy újabb személyiségfejlesztő könyv, amit felfalhatok” – de nagyon gyorsan visszapattantam a könyvről. Láttam, hogy komolyabb, mélyebb, hosszabb útról lesz szó. Úgyhogy felgyűrtem az ingujjam és nekivágtam.


Stephen Covey nem sokak által durrogtatott frázisokról írt egy újabb könyvet.
Pontosan arra akarja felhívni a figyelmet, hogy gondoljuk újra, milyen értékek, milyen elvek mentén éljük az életünket. Mennyi ezekből mások hatása és kik vagyunk valójában mindennek a közepén. Arra kér minket, hogy menjünk be a belső, titkos szobánkba. Ne kicsit lejjebb, hanem egészen alulra szállva vizsgáljuk meg a dolgokat.

Sok az önismereti könyv, de eddig kevés igazán jó önfejlesztő könyv akadt a kezembe.
Mert a fejlődés a lényeg. Besorolhatjuk magunkat akármilyen betűkód, szám, vérmérséklet szerint – álmunkból felkeltve fújhatjuk, melyik személyiségtípusba tartozunk. De egy idő után elfogynak ezek a keretek és el kell kezdenünk dolgozni azon, amit megismertünk. El kell kezdenünk fejlődni abban, amiben gyengék vagyunk és kiaknázni azokat a lehetőségeinket, amikkel eddig nem vagy kevéssé éltünk. Itt kezdődik a munka. Ehhez a munkához egyébként nagy segítséget nyújt a fejezetek végén található „Alkalmazások és javaslatok” rész, ahol kérdésekkel, feladatokkal mélyíthetők el az olvasottak. (Ha igazán komolyan vesszük a dolgot, javallott, hogy nyissunk egy füzetet ezeknek a feldolgozására.)

 

Rengeteg energiát, kitartást igényel a skatulyából kimászás, a megszokás elengedése, rossz szokásaink elhagyása. Dolgok, amikről azt hisszük, kitörölhetetlenül, megmásíthatatlanul a részünkké váltak… Mit szólnál hozzá, ha valaki jönne, és azt mondaná, meg tudod változtatni? A legbosszantóbb tulajdonságod; a gondolatot, ami miatt évekre megrekedtél valahol vagy máshová indultál, mint amit megálmodtál magadnak…?

 

Minden igazán jó könyvből továbbviszek valami nagyon fontosat, ami utána hónapokig velem marad. Ebben a könyvben ez csípődött be:

 

„A környezeti és a genetikai hatások rendkívül erőteljesek lehetnek, ám nem szükségszerű, hogy irányítsanak minket. Nem vagyunk áldozatok. Nem a múltunk produktumai vagyunk. A döntéseink határoznak meg minket. Felelősek vagyunk azért, hogy megválasszuk, hogyan cselekedjünk. Választási képességünk az önálló akaratunk megnyilvánulása.”

 

Ma, amikor információ-cunamik kellős közepén éljük a mindennapjainkat, nagyon fontos, hogy halljuk a saját igazi hangunkat, tisztában legyünk a saját igazi képességeinkkel, és időtálló elveket kövessünk.
Azt hiszem, erről szól a Valódi nagyság.

 

A kötet a Harmat Kiadó webáruházában 20% kedvezménnyel vásárolható meg. 

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu