Egy este Hemingwayjel | Ernest Hemingway – Egy Nobel-díjas író lélektana

Egy este Hemingwayjel | Ernest Hemingway – Egy Nobel-díjas író lélektana

A kép szereplői balról jobbra: Szabados Ágnes, Kovács Krisztián, Lázár Gergely

Sokat hallottam már Hemingwayről, olvastam már könyvet róla, de a tőle nem. Egészen pontosan a 17 évesen letuszkolt Az öreg halász és a tenger-en kívül semmit. 

Szóval úgy mentem el erre az estére, mint aki vakrandira készül egy ismerőse ismerősével.

“Vajon mi hozta létre Hemingway végtelenül összetett és olykor ellentmondásos személyiségét? Függőségei, hedonista életmódja mennyiben segítette művészete fejlődését? Milyen lélektani vonatkozásokra vezethető vissza népszerű tézise, miszerint az embert nem lehet legyőzni? Milyen lelki okok vitték rá a világ akkori leghíresebb íróját az öngyilkosságra, és vajon milyen szerepet töltöttek be Hemingway életében a nők, a háború, vagy épp saját gyermekkora és családi öröksége?” 

 

A fenti kérdéseket boncolgatta Szabados Ágnes mint olvasásnépszerűsítő, és Lázár Gergely pszichológus. A beszélgetést Kovács Krisztián, az ectopolis.hu magazin főszerkesztője vezette, aki valószínűleg nagyobb Hemingway-rajongó, mint a teremben egybegyűltek összeadva.  

 

A kezdés előtt szkeptikusan fogadtam a helyszínválasztást. Nem értettem, mit keresünk majd egy moziteremben. Aztán a szélesvásznon pörgő csodálatos fotók, rajtuk a zseniális idézetekkel a leggyönyörűbb környezetet teremtették meg ennek a rendhagyó irodalmi estnek.

Kizárólag szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni. 

A beszélgetőtársaknak köszönhetően a 2 óra úgy repült el, mintha fél lett volna – egész este hallgattam volna őket.
Ágnes és Krisztián olvasottsága, felkészültsége egész biztos másokat is olvasásra sarkall majd; azok az adalékok, amiket Lázár Gergely pszichológus szakemberként tett hozzá az elhangzottakhoz lélegzetelállítóan érdekfeszítővé varázsolták az estét.


Az Európa Kiadó csodálatos könyvének és könyvbemutatójának köszönhetően most már biztosan sokkal több időt töltök majd Ernest Hemingwayjel, mint egyetlen este. Végtelen sokat akarok olvasni arról a férfiról, aki elfogyasztott négy feleséget, temérdek szeretőt; aki két világháborúban is harcolt; aki élete végéig gyűlölte az anyját; aki nem tudott szabadulni az alkohol fogságából… és aki minden szorongása, vívódása, tévútja mellett hatalmas betűkkel: É L T !

Hallottok még rólunk! 🙂

“Olvassa, amit írtam, az olvasás öröméért! Bármi egyebet talál benne, arról árulkodik, amit magával hozott az olvasáshoz.”

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu